Loading...

Bourgondië : 2 juli 2023


We ontdekken de hoofdplaats van het machtige Bourgondisch rijk in de middeleeuwen, met een rijk historisch verleden, gelinkt aan onze eigen Vlaamse geschiedenis. Vandaag behoort Bourgondië tot de belangrijkste streken van Frankrijk, zowel op cultureel, historisch als gastronomisch gebied.  Een streek als een rijk boeket vol schitterende kleuren, van natuurschoon en grootse architectuur, tot geuren van excellente wijnen en heerlijke gerechten.  We bezoeken Dijon, Beaune, Côte d’Or, Tournus, Cluny, Taizè en Buxy…  De terugreis gaat door de Champagne streek van de Aube, Blanc de Blanc, de Marne vallei en Epernay.

 

1ste dag : vertrek 6u30 te Lebbeke via Arlon, Luxemburg, Metz, Nancy en Langres voor de vrije middagstop. Verder door naar Dijon, hoofdplaats van Bourgondië en ooit residentiestad van de machtige hertogen zoals Filips De Stoute, Jan Zonder Vrees en Philips De Goede. Geleide wandeling door het erg rijke historische centrum. Langsheen de Kathedraal St. Bénigne, de gotische Notre Dame, de prachtige overdekte markthal, ontworpen door Gustave Eiffel. Het indrukwekkende Palais van de Hertogen en het museum van schone kunsten mogen we zeker niet vergeten. De collectie is na het Louvre één van de belangrijkste van Frankrijk. We kunnen in Dijon niet weggaan zonder een potje echte mosterd van Boutique Maille te kopen. Nadien langs de beroemde wijnroute door de Côte d’Or met Clos de Vougeot, Vosne-Romanée, Romanée-Conti, Richebourg die de bijnaam “schatkamer van Bourgondië” hebben. Via Gerrey Chambertin naar Beaune voor de welkomstdrink en het avondmaal.  

 

Hotel Carline *** is rustig gelegen op de rand van Beaune. Alle kraaknette kamers beschikken over gratis Wifi, een flatscreen Tv en voldoende bergruimte. De badkamers zijn efficiënt ingericht met een wc, douche en gratis toiletartikelen en een föhn. In het restaurant kunt U genieten van streekgebonden driegangen maaltijden. Verder beschikt het hotel over een openluchtzwembad, bar met overdekt terras en tuin.


2de dag : na een stevig ontbijt rijden we naar Tournus voor een bezoek aan de wijk St.Philibert met zijn Romaanse bouwwerken met archaïsche soberheid. Met een landelijke weg door Bois de Baurcier en Mâcon streek bereiken we Cluny “lichtbaken van de Middeleeuwen” voor een merkwaardig bezoek en vrije lunch. Daarna rijden we naar Taizé, een internationale Christelijke acumenische gemeenschap. Het erfdeel van broeder Roger Schutz is groot. Ieder jaar komen duizenden jongeren uit heel Europa naar Taizé. Een landelijke weg leidt ons naar Chapaize en de kerk Saint-Martin, één van de oudste Romaanse kerken van Bourgondië en heeft een perfecte architectonische éénheid. Daarna bezoeken we Brancion, een pittoresk arendnest. Het vormt een harmonieus geheel met de Middeleeuwse hallen, oude huizen en de slottoren van het kasteel. Een laatste rit naar ons verblijfshotel voor het avondmaal en de overnachting.

 

3de dag : in de voormiddag rijden we naar Buxy voor een proeverij in de “Caveau des Vignerons.” Daarna rijden we door het wijngebied van Chalonnais, Hautes Côtes de Beaune… namen als Pommard, Meursault, Santenay, Gerry Montrachet doet u zeker watertanden. Onze weg gaat ook langs het mooie kasteel van “La Rochepot”. In de namiddag bezoeken we Beaune, het hart van Bourgondië. Wij bezoeken het Hôtel-Dieu. Goud en Robijn overheersen op schitterende wijze het retabel van het “laatste oordeel” van Rogier Van Der Weyden, de kostbaarste van de vele schatten die het “Hospice” bezit. Na dit bezoek kunt u op eigen tempo dit charme stadje bewandelen en een gezellig terrasje op zoeken om van een lekker wijntje te genieten.

 

4de dag : na een vroeg ontbijt rijden we via de autobaan door de champagnestreek van de Aube naar Dizy voor het facultatief *** viergangen middagmaal met wijn, water en koffie. In de namiddag bezoeken we een plaatselijk Champagnehuis. Na een uitgebreide proeverij rijden we via de autocbaan terug naar België met nog een laatste tussenhalte. Omstreeks 20 uur bereiken we Lebbeke.

 

Extra’s inbegrepen : welkomstdrink, alle uitstappen, uitgebreide wijn- en champagne proeverij en een bezoek aan Hospice de Beaune.

*** Extra : één viergangenmenu met wijn, water en koffie aan 25 €.
Gelieve te bestellen bij inschrijving;

 

Afreisdatum : zondag 2 juli 2023  : 4 dagen

Prijs halfpension :  € 460

Getrouwheidsprijs of 60+ :  € 440

Toeslag éénpersoonskamer :   €  90
Annulatie- en bijstandsverzekering :  €  32

 

Inschrijven op deze reis