Friesland (VOLZET)

Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa, wat nog een extra troef is om de gezellige regio Friesland te bezoeken.  De “Top van Holland” heeft een merkwaardige verscheidenheid aan landschappen en is bedeeld met verrassend veel natuurschoon.   Het 10.000 hectaren grote merengebied is doorsneden met kanalen, vaarten, grachten en sloten. De talrijke dorpen tonen u hun middeleeuwse kerkjes met typische zadeldak-torens en daaromheen de pittoreske huisjes, straten en pleinen.  Bekend zijn ook de “Elf steden”, stuk voor stuk plaatsen met een rijke historie en juweeltjes van stedelijk schoon en Giethoorn, een idyllisch waterstreekdorp, dat we in bootjes gaan verkennen.

1ste dag : Vertrek om 7u.00 in Lebbeke. Via Antwerpen naar Meer voor de vrije koffiestop. Verder via Amsterdam naar de 'Zaanse Schans', een uniek dorpje waar de sfeer van de 17de en 18de eeuw herleeft. Naast de wereldberoemde Zaanse groene houten huisjes, staan op loopafstand 10 nog werkende windmolens.  Je kan er ambachtelijke klompen- en kaasmakers aan het werk zien.  Vakmensen demonstreren hoe oliën, kleurstoffen, cacao, specerijen en vele andere producten in de 18de eeuw werden geproduceerd, …  Kortom: een onvergetelijke ervaring!  Na de vrije middaglunch rijden we door de Beemster polder naar de 30 km lange afsluitdijk en genieten we van  een indrukwekkend uitzicht op het IJsselmeer.  Na een korte stop halfweg de dijk, brengen we tot slot een bezoek aan Harlingen, een bekoorlijk Fries stadje met langs de kade  kleurrijke  koopmanshuizen.  Tot slot naar Leeuwarden voor het betrekken van onze kamers en het avondmaal.

Ons verblijfshotel Eurohotel*** ligt net buiten het centrum van Leeuwarden.  Alle kamers zijn voorzien van tv, telefoon, douche, wc, haardroger en wifi.  Er is een bar en een sfeervol restaurant, waar we genieten van heerlijke driegangendiners, 1 middag van een Friese koffietafel en iedere ochtend van een uitgebreid ontbijtbuffet.

2de dag : Na het ontbijt bezoeken we Leeuwarden, de Europese Cultuurhoofdstad 2018,   mede door zijn grachten, autovrije wandelstraten en knusse pleinen een gezellige stad die eveneens het historisch, culturele en hoofdstedelijk centrum is van Friesland. 

Een begeleide stadswandeling laat u de charmes van het kunsthistorische centrum kennen. 

Na het middagmaal maken we een namiddagrit door het Terpen land…  Omdat deze streek vaak overstroomde, bouwden de Friezen kunstmatige heuveltjes (terpen) en daarop bouwden ze hun forse “kop-hals-romp” boerderijen of hun karakteristieke dorpen,  met vaak een in tufsteen opgetrokken Romaans kerkgebouw.  Wij bezoeken Terp Hogebeintum, met een rondleiding in de kerk, diaklankbeelden en  museum met expositie van diverse terpvondsten.  Via de Elfstedenbrug “It Sil Heve”   (met duizenden tegeltjes in blauw glazuur van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden) rijden we terug naar Leeuwarden.

3de dag : De gouden cirkel in het Friese merengebied : Een stuk levende historie langs de IJsselmeerkust, met speciale aandacht voor 5 parels van de “Elfsteden“ : Stavoren, Hindeloopen, Sloten,  Workum en Bolsward, allen ruim bedeeld met oud stedenschoon.   Wij voorzien een echte Friese koffietafel met voorafgaand een lekker glaasje “boerenjongens”.   De 30 kleine en grote meren hebben een grote verscheidenheid aan watersportfaciliteiten en recreatie-mogelijkheden.  In dit waterland bezoeken we de meest sfeervolle dorpjes.

4de dag. Na een stevig ontbijt rijden we door de Noordoost polders naar Heerenveen en Naadwijk naar het merkwaardige waterdorp Giethoorn…het Venetië van het Noorden. Wij voorzien een rondvaart met “punters” langs de mooiste plekjes van Giethoorn met tussendoor vrije tijd voor een wandeling in het dorp van water en stilte (er zijn geen auto’s toegelaten), een terrasje of een bezoek aan het interessante museum “De oude aarde“. 

Een rijk gedekte tafel staat ons daarna te wachten.  In de namiddag  rijden we langs de “Los Huisweg“, een 12 km lange weg, omzoomd met fraaie en kleurige boerderijen met grote rieten daken.  Via de autoweg gaat het daarna vlot terug naar België met nog een laatste tussenstop onderweg. 
Omstreeks 20u30 zijn we terug in Lebbeke.

Extra’s inbegrepen : alle autocaruitstappen, Nederlandstalige
gidsbegeleiding
gedurende de hele reis en de boottocht in Giethoorn.

Afreisdatum : donderdag 10 mei 2018 (O.H.H.)   4 dagen

Prijs volpension  :  € 460

Getrouwheidskaart of 60+ :   € 440

Toeslag éénpersoonskamer :   € 85

Verzekering PROTECTIONS (Annulering + reisbijstand) : € 18

 

Inschrijven     Terug naar overzicht


Inschrijven op een reis

Uw bericht:
Gelieve onderstaande code over te typen *


* verplichte velden